I dag har vi eksperimenteret med gær. Vi har undersøgt, hvad der sker med gær når man blander forskellige ingredienser i.
Vi tog udgangspunkt i eddike og honning, hvor vi lavede to forskellige eksperimenter med hver.
Eddike består af følgende opskrift:
Lidt eddike: Lidt Honning:
12,5 g gær 12,5 g gær
1 spsk. eddike 1 spsk. honning
1 spsk. sukker 5 spsk. lunkent vand
7 spsk. lunkent vand 1 spsk. grahamsmel
1 spsk. grahamsmel 5 spsk. hvedemel
6 spsk. hvedemel
hævet en halv time hævet en halv time
Meget eddike: Meget honning:
12,5 g gær 12,5 g gær
3 spsk. eddike 3 spsk. honning
1 spsk. sukker 5 spsk. lunkent vand
5 spsk. lunkent vand 1 spsk. grahamsmel
1 spsk. grahamsmel 9 spsk. hvedemel
7 spsk. hvedemel
hævet en halv time hævet en halv time
Vi erfarede at efter det havde hævet en halv time, var der stor forskel på eddiken. Der hvor der var meget eddike i, skete der slet ikke noget, den hævede ikke op, hvorimod den med lidt eddike hævede op til dobbelt str.
Eddike før hævning Eddike efter hævning
Vi kan konstatere at det var samme senarie med honningen, gæren kunne ikke arbejde sammen med honningen, da den blev for domminerende.
Honning før hævning Honning efter hævning
Resultatet før og efter bagning:
Før bagning Efter bagning
Vi kunne konkludere ud fra dette eksperiment at det ikke er et eksperiment for, hverken dagtilbud eller skolefritid. Man skal have en større viden og forståelse, både omkring bagning, men også definitionerne af sammensætningerne af de forskellige væsker.
Hejsa - jeg kiggede lige forbi, fint at I er kommet i gang med at blogge! Jeg er spændt på at følge jeres dyrehold og biotop her på bloggen også ;-)
SvarSlet