eksperiment om gær

I dag har vi eksperimenteret med gær. Vi har undersøgt, hvad der sker med gær når man blander forskellige ingredienser i. 

Vi tog udgangspunkt i eddike og honning, hvor vi lavede to forskellige eksperimenter med hver. 

Eddike består af følgende opskrift:

Lidt eddike:                                                                                  Lidt Honning:
12,5 g gær                                                                                      12,5 g gær
1         spsk. eddike                                                                        1         spsk. honning
1         spsk. sukker                                                                        5         spsk. lunkent vand
7         spsk. lunkent vand                                                              1         spsk. grahamsmel
1         spsk. grahamsmel                                                               5         spsk. hvedemel
6         spsk. hvedemel

hævet en halv time                                                                         hævet en halv time


Meget eddike:                                                                              Meget honning:
12,5 g gær                                                                                     12,5 g gær
3         spsk. eddike                                                                       3         spsk. honning
1         spsk. sukker                                                                       5         spsk. lunkent vand
5         spsk. lunkent vand                                                             1         spsk. grahamsmel
1         spsk. grahamsmel                                                              9         spsk. hvedemel
7         spsk. hvedemel

hævet en halv time                                                                       hævet en halv time


Vi erfarede at efter det havde hævet en halv time, var der stor forskel på eddiken. Der hvor der var meget eddike i, skete der slet ikke noget, den hævede ikke op, hvorimod den med lidt eddike hævede op til dobbelt str.



              Eddike før hævning                                                     Eddike efter hævning


Vi kan konstatere at det var samme senarie med honningen, gæren kunne ikke arbejde sammen med honningen, da den blev for domminerende.



                                Honning før hævning                                  Honning efter hævning

Resultatet før og efter bagning:



                                 Før bagning                                              Efter bagning

Vi kunne konkludere ud fra dette eksperiment at det ikke er et eksperiment for, hverken dagtilbud eller skolefritid. Man skal have en større viden og forståelse, både omkring bagning, men også definitionerne af sammensætningerne af de forskellige væsker.


Kommentarer

  1. Hejsa - jeg kiggede lige forbi, fint at I er kommet i gang med at blogge! Jeg er spændt på at følge jeres dyrehold og biotop her på bloggen også ;-)

    SvarSlet

Send en kommentar